Pagini

duminică, 12 februarie 2012

Legi

Legea 1
   Folosind dispozitivul experimental se traseaza caracteristica volt-amperica I= f(U) pentru fluxuri diferite, Φ1, Φ2, Φ3, si din analiza ei rezulta prima lege a efectului fotoelectric :
1.     Intensitatea curentului fotoelectric de saturatie este direct  proportionala cu fluxul radiatiilor electromagnetice incidente ,cand frecventa este constanta .

Se observa ca se obtine cate o familie de caracteristici curent-tensiune pentru fluxuri diferite ale radiatiilor electromagnetice de aceeasi frecventa.  Din analiza acestei familii de caracteristici, rezulta ca tensiunea de stopare este aceeasi US.















Legea 2
 Experimental se modifica frecventa radiatiei incidente si se masoara tensiunea de stopare care ii corespunde. Folosind relatia   Ec max = eUS se calculeaza energia cinetica maxima a fotoelectronilor emisi de fotocatod. Se traseaza graficul Ec max = f(n).  Rezulta legea a doua a efectului fotoelectric:
2.     Energia cinetica a fotoelectronilor emisi creste liniari cu frecventa radiatiilor electromagnetice si nu depinde de fluxul acestora.
Repetand experimentul de mai sus pentru  fotocatozi din materiale diferite se obtine o familie de drepte paralele ca in figura urmatoare :
Legea 3
Analizand graficele Ec max = f(n) rezulta legea a treia a efectului fotoelectric :
3.     Efectul fotoelectric extern se poate produce numai daca frecventa radiatiei incidente este mai mare sau cel putin egala cu o valoare minimano , specifica fiecarei substante. 
Frecventa minima no la care se produce  efectul fotoelectric se numeste  frecventa de prag sau pragul rosu al efectului fotoelectric.

Frecventa minima no  pentru producerea efectului fotoelectric are valori diferite pentru materiale diferite  catozilor .
Legea 4
    Masurandu-se intervalul de timp care se scurge  intre momentul  iluminarii si  momentul  aparitiei curentului fotoelectric se gaseste ca acesta  este neglijabil (intervalul de timp este mai mic de 10-9 s). Astfel rezulta  legea a patra a efectului fotoelectric:
4.     Efectul fotoelectric extern se produce practic instantaneu.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu